Илия Спасески, който нападна и преби българина Християн Пендиков в Северна

...
Илия Спасески, който нападна и преби българина Християн Пендиков в Северна
Коментари Харесай

Нападателят на българина в Охрид остава за 30 дни в ареста

Илия Спасески, който атакува и преби българина Християн Пендиков в Северна Македония, остава за 30 дни в ареста, реши съдът в Охрид по искане на прокуратурата, оповестява БГНЕС.

24-годишният мъж е упрекнат за нанасяне на тежка телесна щета. От ударите Пендиков получи пострадвания в региона на прешлените, ребрата и челюстта. Той също по този начин е с тежки пострадвания по главата. Все още се водят процесуални дейности за другите двама, участвали на случая. Делегацията на Европейска комисия в Скопие и желаеха от управляващите да проверяват случая.

Илия Спасески, който нанесе в тил поредност от жестоки удари на Пендиков, е професионален играч по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „ Кун-су-то “. Спасески взе участие в професионални надпревари и е притежател на голям брой награди от тях.

Пендиков, който е секретар на българския клуб " Цар Борис III " в Охрид, бе превозен с българския държавен аероплан " Фалкон " за лекуване във Военномедицинска академия в София. Той е в реанимацията на ВМА в София и ще бъде опериран в понеделник.

Министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония ще посетят през днешния ден във Военномедицинска академия Християн Пендиков, предадед БНР. Външният министър Буяр Османи идва в България часове след острата реакция на управляващите в София против следващия тежък случай на принуждение на етническа основа против българин в Северна Македония. След като трима души нападнаха и пребиха грубо секретаря на българския клуб „ Цар Борис Трети “ в Охрид, София връчи протестна нота на посланичката на Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска.

Страната ни осведоми за случая интернационалните си сътрудници и институциите на Европейския съюз. Остро реагира и президентът Румен Радев, който осъди систематичните нарушавания против българи в югозападната ни съседка. Според него упоритостите на Скопие за участие в Европейския съюз и поетите задължения за промени, се разминават с действителността, в която живеят македонските българи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР